Guatapé, el poble més colorit de Colòmbia

excursión a guatapé colombia

Anem d’excursió a Guatapé, el poble més colorit de Colòmbia. Aquest petit poble es troba a uns 90 kilòmetres a l’est de Medellín a la província d’Antioquía, des d’on es triga poc menys d’un parell d’hores de conducció en arribar-hi. Just a l’entrada de Guatapé ens sorprèn una escultura d’una gran ovella, dins un arc que hi posa: ‘Guatapé 100 años de zócalos‘.

Sòcols, colors i dibuixos

Resulta ser que els sòcols, abans de convertir-se en obres d’art, tenien una utilitat: protegir les cases de la voracitat de les gallines i de la humitat. Per tradició, les parets de les cases eren fetes de fang i palla i recobertes amb una pasta feta de fems de cavall i greda. Aquesta pasta era aplicada a la base de la paret per donar finor als murs. Les aus de corral, a punta de bec, devoraven les parets exteriors. Un altre risc latent era la humitat i els embats de les pluges que acabaven soscavant fonaments. Els sòcols de ciment van ser la solució per blindar les parets.

Va ser aquí quan a finals del segle XIX van començar a fer dibuixos primer geomètrics i a continuació artístics. Ara en l’actualitat, els sòcols de cada casa t’expliquen una història. Fins i tot, de vegades els dibuixos expliquen fins i tot la vida dels propietaris.

D’excursió a Guatapé, què ens trobarem?

A primers del segle XX, quan es van veure afectats per la construcció d’un embassament en el qual van desaparèixer un 70% de poble i la veïna població del Peñol, els veïns van decidir pintar de vistosos colors la resta de les cases. Més que res per cridar l’atenció i també com a senyal de protesta.

Si tornem a la realitat d’avui en dia, els hi ha quedat un poble molt curiós i atractiu turísticament. La Plazoleta del Zòcalo, la calle de los Suspiros, potser són les més populars, però de cap manera són les úniques. Val la pena tenir temps de passejar tranquil·lament pels seus carrers. A més, tenen la possibilitat de fer una visita al poble en les seves acolorides moto-taxis, on els conductors s’ofereixen a fer de guies locals a preus molt competents. També disposen com a transport públic els famosos autobusos que anomenen ‘escaleras’ antics busos prolíficament pintats de colors amb motors dièsel d’aquells que mai passarien una ITV. També podeu aprofitar per passejar pel malecón amb vistes fantàstiques i possibilitat de fer tours amb barques per l’embassament que porta el mateix nom del poble.

Amunt amunt, pugem al Peñol de Guatapé

Per complementar aquesta vista és necessari pujar l’antiga ‘Piedra del Peñol’, ara reanomenada com el ‘Peñol de Guatapé’. Una roca amb forma de penyal a la que si pot accedir fins al cim a través d’una escala de formigó. Apte només per gent mínimament preparada físicament, ja que se supera un desnivell de 200 metres amb poc més de deu minuts que és el que es triga a pujar-hi. Per arribar a la seva cúspide és necessari pujar més de 700 graons. Tot i semblar molts, afirmem que val la pena pujar cada graó. Des que es comença l’ascens observarem un bell paisatge i al punt més alt hi ha una vista 360º realment impressionant. Les dues visites van lligades amb la mateixa excursió, ja que no es pot entendre una cosa sense l’altre.

Vols més informació? Necessites que t’organitzem el viatge a Colòmbia? Posa’t en contacte amb nosaltres! Som la teva agència de viatges a Sabadell.

 

[rl_gallery id=”12301″]

Si estàs interessat, deixa les teves dades i ens posarem en contacte amb tu.
Skip to content