El Machu Picchu la joia del Perú

La muntanya vella amb un antic poblat andí

Machu Picchu («Muntanya Vella») és el nom contemporani que es dóna a una llaqta -antic poblat andí- incaica construïda abans del segle XV en el promontori rocós que uneix les muntanyes Machu Picchu, Putucusi i Huayna Picchu en el vessant oriental de la serralada Central, al sud del Perú a 2490 m. altitud de la seva plaça principal. El seu nom original hauria estat Llaqtapata.

Segons documents de mitjan el segle XVI, Machu Picchu hauria estat una de les residències de descans de Pachacútec, novè inca del Tahuantinsuyo entre 1438 i 1470. No obstant això, algunes de les seves millors construccions i l’evident caràcter cerimonial de la principal via de accés a la llaqta donen compte del seu origen anterior a Pachacutec i al seu presumible utilització com a santuari religiòs. Tots dos usos, el de palau i el de santuari, no haurien estat incompatibles. Tot i que es discuteix el seu suposat caràcter militar, de manera que els populars qualificatius de «fortalesa» o «ciutadella» podrien haver estat superados.

Machu Picchu és considerada al mateix temps una obra mestra de l’arquitectura i la ingeniería. Les seves peculiars característiques arquitectòniques i paisatgístiques, i el vel de misteri que ha teixit al seu voltant bona part de la literatura publicada sobre el lloc, l’han convertit en una de les destinacions turístiques més populars del planeta.

Machu Picchu està en la Llista del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco des de 1983, com a part de tot un conjunt cultural i ecològic conegut sota la denominació Santuari històric de Machu Picchu. El 7 de juliol de 2007 Machu Picchu va ser declarada com una de les noves set meravelles del món modern en una cerimònia realitzada a Lisboa (Portugal), que va comptar amb la participació de cent milions de votants en el món sencer.

Limitació per visitar la joia de Perú

Les runes de la ciutadella inca del Machu Picchu (Perú) rebrà un màxim de 5.940 turistes diaris amb la seva nova política de visites a partir de l’1 de juliol. Hi haurà dos torns: el matinal de 06:00 a 12:00h i el vespertí de 12:00 a 17:30h, amb un màxim de 2.673 persones per un i 3.267 per l’altre. Aquest nou reglament d’ús sostenible es mantindrà fins d’aquí dos anys.

El recorregut s’haurà de completar en un màxim de 4 hores en cada un dels torns. Si els turistes prefereixen romandre tot el dia a les runes, hauran de comprar les entrades per ambdues tandes.  

A més a més, és obligat visitar el Machu Picchu amb un guia acompanyant, el qual no podrà portar grups superiors a 16 persones ni fer intercanvi de visitants amb altres guies.

Aquestes mesures s’apliquen per evitar que aquesta joia arquitectònica, Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO, entri a la Llista de Patrimoni Mundial en Perill, a causa del deteriorament del seu estat de conservació.

Recordem també que la ciutat inca de Machu Picchu és una de les noves 7 meravelles del món des del 2007.

Si estàs interessat, deixa les teves dades i ens posarem en contacte amb tu.
Skip to content